Over de auteur

Documentairemaker en schrijver Jelte Rep (Zaandam 1940) is gepassioneerd mahjongspeler vanaf het moment dat hij voor het eerst mahjongstenen zag:

Kleine miniatuurtjes, kunstig gesneden in ivoor en sober ingekleurd met rood, groen en blauw. Op sommige stenen had de onbekende meesterhand bloemen gekalligrafeerd en op weer anderen stond helemaal niets. Ik keek opgewonden van de stenen naar mijn vriend.

Wat is dat?
Mahjong, grijnsde hij.

Sindsdien kan hij geen verre reis meer maken zonder in boekwinkels en markten te snuffelen naar wetenswaardigheden over mahjong. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot ‘dr. Mahjong’, de goeroe op het gebied van de klassieke spelregels, achtergronden, mahjonggeschiedenis en mahjongtrivia. Hij beijvert zich om zoveel mogelijk mahjongstenen te laten kletteren door het organiseren van mahjongtoernooien en door het geven van mahjonglessen en -workshops.

Een tweede passie van Jelte Rep is schrijven. Hij werkte als journalist bij dagblad Trouw, waar hij specialist was over de USA. In 1974 kwam hij in dienst van de NCRVtelevisie. Hij maakte veel documentaires, meestal over historische onderwerpen, en ontwikkelde zich tot scenarioschrijver. Samen met het Farce Majeur team schreef hij mee aan de comedy Prettig Geregeld, samen met Felix Thijssen aan de spannende serie Coverstory.

Andere boeken van Jelte Rep:

Englandspiel, spionagetragedie in bezet Nederland 1942-1944,
uitgegeven door Van Holkema & Warendorf,
Bussum, 1977


S.O.S. Paulus Potter, de ondergang van een Hollands vrachtschip in een Poolzee-slag – zomer 1942, uitgegeven door Omniboek,
Den Haag, 1984


Atjeh, Atjeh!,
uitgegeven door de Prom,
Baarn, 1996


Het Groot Mahjong Boek,
uitgegeven door Tirion,
Baarn, 2003


The Great Mahjong Book, History, Lore and Play,
uitgegeven door Tuttle Publishing,
Tokyo – Rutland, Vermont – Singapore, 2007


Zaans groentje en andere verhalen,
uitgegeven door Conserve,
Schoorl, 2007,
het prozadebuut van Jelte Rep